| Autor |
Wiadomość |
GreGM
Administrator

Ostatnio: 20 Paź 2009
Tematy: 14
Miasto: Sosnowiec / Gliwice
|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 1:07 |
|
Tutaj można zamieszczać swoje uwagi, opinie oraz bugi znalezione w aplikacji ComPortWin, którą znaleźć można w nowym dziale serwisu XP.net.pl - Aplikacje .NET:
http://www.xp.net.pl/art/aplikacje_dotnet.html
Informacje o aplikacji ComPortWin:
Autor : GreGM
Wersja : 1.0
Data wydania : 15.09.2005
Licencja: Freeware dla czytelników XP.net.pl
Opis : Aplikacja ComPortWin umożliwia komunikację komputera PC z innymi urządzeniami wyposażonymi w interfejs RS232 np. telefony komórkowe, zewnętrzne modemy.
Funkcje :
- konfiguracja portu COM i szybkości transmisji,
- konfiguracja formatu znaku (długość, parzystość, ilość bitów stopu),
- konfiguracja sposobu kontroli transmisji (brak, programowo, sprzętowo - RTS / DTR),
- konfiguracja znacznika końca tekstu (<CR>, <LF>, <CR><LF>),
- możliwość automatycznego wysyłania tekstu po wciśnięciu klawisza [Enter],
- funkcja 'ping-pong' – odsyłanie otrzymanego tekstu natychmiast po jego odebraniu,
- funkcja 'ping' – wysyłanie komendy i oczekiwanie na odpowiedź (przydatne do testowania komunikacji pomiędzy 2 komputerami),
- zapisywanie / ładowanie ustawień aplikacji do / z pliku .XML.
Historia wersji i wprowadzanych zmian:
1.0 - pierwsza publiczna wersja ComPortWin
Wymagania:
Microsoft .NET Framework 1.1 (23MB)
Obsługiwane systemy operacyjne:
Windows 98/ME, Windows NT 4.0 SP6a, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 |
_________________ Pozdrawiam, GreGM
Microsoft MVP+MCP
Admin serwisu : XP.net.pl
Ostatnio zmieniony przez GreGM dnia Czwartek 15 Września 2005 19:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tutu1
Kassandra

Ostatnio: 02 Kwi 2010
Pochwał: 19
Tematy: 9
Miasto: 2 ząbki
|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 9:02 |
|
Drogi Szefie!
Domyślam się, że licencja na ten interesujący program jest Free?  |
_________________ Dla triumfu zła potrzeba jedynie, aby dobrzy ludzie nic nie robili (Edmund Burke) ------- Wzmożona kontrola kluczem społecznego zaufania %-) ©Sebart
 |
|
|
|
|
pit

Ostatnio: 19 Sty 2010
Pochwał: 1
Tematy: 35
Miasto: 404 not found
|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 9:26 |
|
Drogi Tutu1
| Cytat: |
Jeśli nie zaznaczono inaczej, aplikacje udostępniane są na licencji Freeware dla czytelników serwisu XP.net.pl. Zabronione jest rozprowadzanie poniższych aplikacji bez wiedzy i zgody autorów.
|
|
_________________ pit™ |
|
|
|
|
tutu1
Kassandra

Ostatnio: 02 Kwi 2010
Pochwał: 19
Tematy: 9
Miasto: 2 ząbki
|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 10:09 |
|
| pit napisał: |
Drogi Tutu1
Jeśli nie zaznaczono inaczej, aplikacje udostępniane są na licencji Freeware dla czytelników serwisu XP.net.pl. Zabronione jest rozprowadzanie poniższych aplikacji bez wiedzy i zgody autorów.
|
|
Drogi Pit
Moim zdaniem, licencja zwłaszcza darmowa, powinna być dołączona. Do cytowanego zapisu wkradł się błąd, bo nie jest to licencja freeware lecz darmowa licencja dla ograniczonej grupy użytkowników.  |
_________________ Dla triumfu zła potrzeba jedynie, aby dobrzy ludzie nic nie robili (Edmund Burke) ------- Wzmożona kontrola kluczem społecznego zaufania %-) ©Sebart
 |
|
|
|
|
GreGM
Administrator

|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 19:27 |
|
| Moim zdaniem, licencja zwłaszcza darmowa, powinna być dołączona. Do cytowanego zapisu wkradł się błąd, bo nie jest to licencja freeware lecz darmowa licencja dla ograniczonej grupy użytkowników. |
Licencja jest w zasadzie typu freeware, bo każdy kto odwiedzi stronę XP.net.pl i pobierze aplikację jest uznawany za czytelnika serwisu XP.net.pl
W nowej wersji instalatora w pliku 'Readme.txt' dołączona została następująca informacja:
Informacje na temat licencji:
Aplikacja ComPortWin udostępniana jest nieodpłatnie na licencji typu Freeware dla czytelników serwisu XP.net.pl.
Zabroniona jest modyfikacja, rozprowadzanie i sprzedaż aplikacji bez wiedzy i zgody autora.
Błędy i napotkane problemy podczas pracy z aplikacją należy zgłaszać w specjalnym wątku na Forum.XP.net.pl lub bezpośrednio do autora. Oprogramowanie jest objęte ochroną praw autorskich. |
Mam nadzieję, że to wystarczy, bowiem nie znam się na kwestiach prawnych - ja tylko piszę aplikacje
BTW: Dajcie proszę znać jak coś będzie działać niepoprawnie, oczywiście, jeśli zamierzacie skorzystać z mojej aplikacji  |
Microsoft MVP+MCP
Admin serwisu : XP.net.pl |
|
|
|
|
pawel
Power User

Ostatnio: 09 Wrz 2010
Pochwał: 156
Tematy: 36
Miasto: pod Wrocławiem
|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 20:05 |
|
| GreGM napisał: |
Licencja jest w zasadzie typu freeware, bo każdy kto odwiedzi stronę XP.net.pl i pobierze aplikację jest uznawany za czytelnika serwisu XP.net.pl |
A co z tymi, ktorzy sciągną po otrzymaniu bezposredniego linka
Mam nadzieję, że to wystarczy, bowiem nie znam się na kwestiach prawnych - ja tylko piszę aplikacje |
Mozna wziąsc jakąs inną aplikację, zrobic Kopiuj-Wklej, wyedytowac parę punktów licencji i gotowe .
PS. Wybaczcie niezwiązanie z tematem, ale widzę, ze juz chyba wszystko z wortalem wrociło do normy, newsy są bez opoznien, pojawił się nowy dział z nową twórczoscią, wiec jak idą pracę z nowym wyglądem i systemem vortalu  |
|
|
GreGM
Administrator

|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 21:56 |
|
| pwl napisał: |
Licencja jest w zasadzie typu freeware, bo każdy kto odwiedzi stronę XP.net.pl i pobierze aplikację jest uznawany za czytelnika serwisu XP.net.pl |
A co z tymi, ktorzy sciągną po otrzymaniu bezposredniego linka
|
Nie ściągną - spróbuj wkleić link do przeglądarki i pobrać plik
PS. Wybaczcie niezwiązanie z tematem, ale widzę, ze juz chyba wszystko z wortalem wrociło do normy, newsy są bez opoznien, pojawił się nowy dział z nową twórczoscią, wiec jak idą pracę z nowym wyglądem i systemem vortalu  |
No właśnie, na to brakuje ciągle czasu  |
Microsoft MVP+MCP
|
|
|
|
pawel
Power User

|
Wysłany:
Czwartek 15 Września 2005 22:51 |
|
Nie ściągną - spróbuj wkleić link do przeglądarki i pobrać plik  |
Z przeglądarki owszem, ale bez problemu sciąga z bezposredniego linka menedzer pobierania, u mnie FreshDownload (i to bez Referera). |
|
|
GreGM
Administrator

|
Wysłany:
Piątek 16 Września 2005 0:27 |
|
| pwl napisał: |
Nie ściągną - spróbuj wkleić link do przeglądarki i pobrać plik  |
Z przeglądarki owszem, ale bez problemu sciąga z bezposredniego linka menedzer pobierania, u mnie FreshDownload (i to bez Referera). |
Widocznie FreshDownload automatycznie ustawia referer na 'xp.net.pl'.
Sprawdzałem GetRigthem - nie może znaleźć pliku ns serwerze. |
Microsoft MVP+MCP
|
|
|
|
pawel
Power User

|
Wysłany:
Piątek 16 Września 2005 9:44 |
|
Widocznie FreshDownload automatycznie ustawia referer na 'xp.net.pl'.
Sprawdzałem GetRigthem - nie może znaleźć pliku ns serwerze. |
Wlasnie tego nie robi, pole na Referera jest puste i na wiekszosci innych serwisów gdzie potrzeba tej informacji FD nie sciąga.
Ale jak dla mnie to ogolnie bez roznicy, ja tylko życzliwie donoszę co zaobserwowałem . |
|
|
|
|